Versenyagár praxis

Versenyagár praxis

Az agártartás és a velük való vadászat több évezredes múltra tekint vissza, a vadászatból a versenybe történő átigazolásuk a XX. század elején kezdődött. Agárversenyt először 1921-ben rendeztek. Amerikából indult, és 1926-ban jutott el Angliába, ahol az első hivatalos pályaversenyt rendezték meg. Magyarország első agárversenyeit, első alkalommal az 1960-as és 1970-es években rendezték meg. Magyarországon a professzionális agárversenyzés 1990 óta működik. Ekkor alakult a Hungária Agárverseny Klub. Versenyző fajták: angol agár, magyar agár, whippet, olasz agár, orosz agár, afgán agár.

Az agárversenyek során ezek a kiváló felépítésű karcsú, elegáns, villámgyors izmos kutyák, izomzata, ízület- és csontrendszere fokozott igénybevételnek van kitéve.
A kutyák felkészítése a megfelelő egészségvédelmen, tápláláson és jól felépített edzés és versenyprogramon alapul.

A versenyek lebonyolítása hazánkban a MEOESz ORSZÁGOS AGÁRVERSENY- ÉS COURSING szabályzat alapján történik, mely szabályozza az indulás, a versenyzés és a lebonyolítás feltételeit is. Mi állatorvosok, az állategészségügyi ellátásban, az állatok védelmében és az indulók állatorvosi vizsgálatában vagyunk érdekeltek, annak ellenére, hogy a szabályzat nem teszi kötelezővé az állatorvosi vizsgálatot verseny előtt. Azonban a kutyák egészségvédelme és a verseny tisztasága megköveteli az alapos és gyors verseny előtti állatorvosi vizsgálatot. Ez a fizikális vizsgálat kb. 1,5–2 perc alatt egyértelműsíti, hogy a kutya fizikai státuszát tekintve alkalmas-e a versenyre. A vizsgálat kiterjed az idegrendszer, az emésztőrendszer és az ízületek, izomzat alapos, speciális (versenyagár) vizsgálatára. Ez alapján az állatorvos felfedi a kutya sérüléseit és a helytelen felkészítést. A vizsgálat útján megóvja a kutyát a későbbi komolyabb sérülésektől és ezáltal ügyel a verseny tisztaságára is.
A versenyagár praxis egy szép kihívásokkal teli hivatás. A kutya futásakor tapasztalt tünetek és a vázizom rendszer a speciális vizsgálatai alapján esetleg kiegészítő vizsgálatokkal (RTG, UH, laborvizsgálat) tudjuk a problémák forrását megtalálni.

Bölcskei doktor még állatorvosi tanulmányai végén Ausztráliában (Sydney és Nowra városaiban) került kapcsolatba az agárversenyzéssel és a versenyagár praxissal. Szerencséje volt Írországban, mint végzett állatorvos agarakkal is foglalkoznia. A versenyagarak kezelése talán a sportorvosi szakterülethez hasonlít, speciális fogásokat, tapasztalatot és alázatot igényel ennek a szép szakterületnek a művelése.

Sérülések
Speciális pályán, de eltérő pályaviszonyok mellett folyik a verseny. A pálya talajának minőség jelentősen befolyásolja a sérülések előfordulását. A füves pályán (főként coursing-nál) a gyakori és gyors irányváltások kifejezetten igénybe veszik az ujjízületeket. A sérülések leggyakrabban a letapadt ujjperc során kialakult, ujjcsont- törés, ízületitok-szakadás illetve ujjhajlító inak szakadását eredményezi.
Gyakori sérülés lehet teljes vagy részleges izomszakadás és a csuklóízület sérülések, carpus hyperextensio is.
Az elmúlt év óta kiemelkedő szakmai kapcsolatban vagyunk a Szent Ferenc  Állatotthon Alapítvánnyal és az általuk mentett  állatok orvosi ellátásában tevékenyen részt veszünk. Kiemelkedő esetszámban kezelünk és operálunk az Agár Fajtamentés által hozzánk hozott különböző fajtájú agár kutyákat. Elkötelezetten, a szakmai tudásunk legjavát adjuk eme nemes küldetéshez. Az agarak speciális vizsgálatát és ellátását dr. Bölcskei- Molnár Antal végzi, aki a Society of Greyhound Veterinarians U.K. tagja.