Szülészet

Szülészeti ellátás

A fogamzásgátlás segítségével megelőzhetők az ivarzás nem kívánatos hatásai illetve lehetőség van kutyák esetében az „esemény utáni” kezelésre is, a vemhesség megakadályozása céljából.
Megnyugtató megoldást nyújt a nem kívánatos vemhesség ellen az ivartalanítás. Köztudottan az ivartalanított állatok magasabb életkort megélnek, mint a nem ivartalanított társaik. Sok nőgyógyászati probléma megelőzhető ill. kiküszöbölhető az ivartalanítással (álvemhesség, gennyes méhgyulladás, emlődaganat, hüvelyelőesés…) Általánosságban elmondható, hogy az ivartalanított hímek jobban kezelhetőek.
Az ivarzás diagnosztika során a progeszteronszint mérésével meghatározzuk a fedeztetés ill. a termékenyítés optimális időpontját. A hüvely nyálkahártya citológiai vizsgálata szintén hasznos vizsgálat, mely kiegészíti a progeszteronszint  vizsgálatot és hozzájárul az ideális fedeztetési/ termékenyítési időpont meghatározásához. Továbbá a tenyész szukák esetében lehetőség van hüvelyváladék mintavételre, az esetleges fertőzések, vagy nem kívánatos hüvelyflóra kezelésére.
A kanok esetében lehetőség van kanoknál tasakváladék mintavételre és  spermavételre is.  A mikroszkóp segítségével elvégezzük a spermavizsgálatot. Ha szükséges elvégezzük a mesterséges megtermékenyítést is a friss sperma segítségével.

Állatkórházunkban ultrahang vizsgálattal lehetőség nyílik a vemhesség nyomon követésére, a születendő kölykök egészségi állapotának vizsgálatára. A műszeres vizsgálat, a vemhes szuka rendszeres hőmérőzése és megfigyelése elengedhetetlen a rizikómentes fialáshoz. Egyes esetekben elengedhetetlen az állatorvosi segítség a szülés problémamentes levezetéséhez. A vemhesség elhúzódása, rizikópáciensek esetében, nagy méretű és sokszámú magzat esetében, csak az idejében elvégzett császármetszés menti meg a magzatokat. A programozott császármetszések optimális idejének meghatározását,  a vemhesség utolsó napjaiban  rendszeresen elvégzett ultrahang vizsgálat során a magzati szívfrekvencia változása, csökkenése határozza meg. Évek óta nálunk ezek a beavatkozások kiváló eredménnyel, kölyök és anya veszteség nélkül történnek.