Szemészet

Szemészeti ellátás

Vizsgálataink során mindig különös figyelmet fordítunk az egyes fajták életkorán megfelelő leggyakoribb szembetegségeire, melyek minél hamarabbi felismerése, az állat látásának szempontjából gyakran kulcsfontosságú lehet.
A szemészeti kivizsgálás során látáspróbákat és reflex vizsgálatokat végzünk, mellyel fény derülhet az esetleges látáshibák meglétére.
Nagyítószemüveg segítségével vizsgáljuk a szemhéjak állását, a pillaszőrök számát és irányát, valamint a könnypontok meglétét és méretét, különös figyelemmel az örökletes, vagy veleszületett szembetegségekre (entrópium, ectrópium, distichiasis, trichiasis, micropunctum stb). Ha felmerül a könnycsatorna átjárhatóságának problémája, elvégezzük a Jones-tesztet.
A réslámpa-biomikroszkóp használatával tovább vizsgáljuk a szem egyes részeit, a szaruhártyát, az elülső szemcsarnokot, a szemlencsét, nagy figyelmet fordítva a szürkehályog bármely formájának és érettségi stádiumának meglétére. Ha szükséges, megfestjük a szaruhártyát (fluoreszcein-próba), hogy fény derülhessen, annak legkisebb sérüléseire is.
Direkt ophtalmoscoppal vizsgáljuk a szemfenék épségét, elkülönítve az itt gyakran előforduló, sokszor örökletes szembetegségekre (PRA, collie eye anomalia stb.). Ezenkívül rutinszerűen mérünk (Tonopen Vet készülékkel) szemnyomást, és végzünk Schirrmer-könnytesztet (zöld hályog, szárazszem gyulladás kiszűrése).
Azokon a szemeken, melyek állapota nem teszi lehetővé, hogy a fenti eszközökkel információt nyerjünk, szemészeti ultrahangos vizsgálatot végzünk, mellyel a szemlencse, az üvegtest, a retina morfológiai állapota (vagyis az egész hátulsó szegmens), valamint a szem mögötti (retrobulbáris) tér is vizsgálhatóvá válik. A retrobulbáris tér vizsgálatának fontossága akkor kerül előtérbe, ha bármi gyanú van egy esetlegesen itt megjelenő térszűkítő folyamat (daganat, tályog) kialakulására.
A vizsgálatok során diagnosztizálásra került betegségek többségének műtéti megoldását is elvégezzük, az esetleges plasztikai műtéteket, szemhéj-korrekciós műtéteket, harmadik-szemhéj repozíciót valamint egyes szaruhártya műtéteket, szaruhártya csiszolást is.

Sürgősségi szemészeti ellátást is nyújtunk, egy akut glaukómás roham esetén, vagy olyan betegeknél, akik azonnali műtéti ellátásra szorulnak (mély fekély, traumás sérülés stb.)

Nagyon sok szemészeti betegség hátterében belgyógyászati problémák állnak (macskák vese, vagy magas vérnyomás betegsége, parazitás fertőzések, kutyák és macskák hormonális betegségei stb.),  ezen kórformák felmerülésének gyanúja esetén, a belgyógyászati kivizsgálást azonnal elvégezzük.