Mikrochip

Mikrochip beültetés

A mikrochip beültetés során egy életre azonosíthatóvá tesszük kedvencét, és azonosítóját az állat adataival együtt egy országos nyilvántartó rendszerbe regisztráljuk. Szintén lehetőség van állatútlevél kiváltására is kutyák, macskák és vadászgörények részére.

Gyakori kérdések a mikrochipről

Az interneten sok téves információ kering a mikrochipről és a beültetéséről, ezért szükségesnek éreztük egy összefoglaló készítését. Íme a leggyakrabban feltett kérdések, és a válaszok.

Mikortól kötelező a kutyákba mikrochipet rakni?
2010. január 1. óta minden tulajdonos változáskor kötelező az állatot egyedi azonosítóval megjelölni (pl.: kölyök kutya adás-vétel, ajándékozás…stb.)
2013. január 1-től minden 4 hónaposnál idősebb kutyát kötelező egyedi azonosításra alkalmas mikrochippel megjelölni.

Az én kutyám lakásban van tartva, nem megy ki az utcára. Akkor is kötelező a mikrochip?
Igen. Nemre, korra, fajtára és tartási körülményre tekintet nélkül minden kutyában kötelezően lennie kell mikrochipnek.

Ha elveszik a kutya, és van benne mikrochip, akkor nyomon követhető-e, hogy merre jár?
Nem. A mikrochip nem tartalmaz GPS nyomkövetőt. A kutya csak akkor található meg, ha elviszik egy olyan helyre, ahol van mikrochip leolvasó (állatorvos, menhely), és a leolvasóval kb. 1–2 centiméteres távolságból végigpásztázzák a kutya nyakát.

Altatni kell-e a kutyát a mikrochip beültetéséhez?
Nem. A mikrochip beültetése egy injekció beadásához hasonlít, csak egy kicsit vastagabb tűvel történik, és pár másodperc alatt készen van. A regisztráció kicsit hosszabb idő, 10–15 percet vesz igénybe.

Milyen információt sugároz a mikrochip?
A mikrochip nem bocsát ki magából semmilyen jelet. A leolvasó küld egy jelet a mikrochipnek, melyet az visszaver, és a leolvasó átalakítja egy számsorrá. Ehhez a számsorhoz vannak hozzárendelve a tulajdonos és az állat adatai.